Házi Tojásos Tészta Recept
Hozzávalók (4 személyre):
- 400 g finomliszt (00-ás liszt ajánlott, de sima búzaliszt is jó)
- 4 db nagy, friss tojás (M-es méretű)
- 1 teáskanál olívaolaj (opcionális, segít a rugalmasság megőrzésében)
- Liszt a nyújtáshoz
Elkészítés lépésről lépésre
1. Tészta begyúrása
- Halmozd a lisztet egy gyúródeszkára vagy egy nagy keverőtálba. Középen alakíts ki egy mélyedést.
- Üsd bele a tojásokat a mélyedésbe, add hozzá az olívaolajat (ha használsz).
- Egy villával vagy ujjaiddal kezdd el felverni a tojásokat, fokozatosan keverve bele a körülötte lévő lisztet.
- Amikor a keverék sűrűsödik, kezd el kézzel összedolgozni a tésztát.
Fontos! A tészta kezdetben kemény lehet, de ne adj hozzá több vizet! A megfelelő állagot a gyúrás során kapja meg.


2. Gyúrás és pihentetés
- Dagassz kb. 10 percig, amíg a tészta sima, ruganyos és kissé fényes lesz. Ha túl száraz, picit benedvesítheted a kezedet.
- Csomagold folpackba vagy takard le egy tiszta konyharuhával, és pihentesd legalább 60 percig szobahőmérsékleten. (Ez segít a gluténnek megfelelően kifejlődni, így a tészta rugalmasabb lesz.)
3. Nyújtás és formázás
Kézzel nyújtva:
Lisztezett deszkán sodrófával kezd el kinyújtani a tésztát. Nyújtsd addig, amíg kb. 1 mm vékony lesz. (A kívánt
vastagság függ attól, hogy milyen tésztát szeretnél készíteni.)
Tésztagéppel:
Oszd a tésztát kisebb darabokra, és fokozatosan haladj végig a tésztagépen a legvastagabb fokozattól a
legvékonyabbig.

4. Formázás a kívánt típus szerint
Levestészta (cérnametélt, tagliolini):
- Hajtsd össze a vékonyra nyújtott tésztát, és nagyon vékony csíkokra vágd fel egy éles késsel.
Széles metélt (tagliatelle, pappardelle):
- Hajtsd össze, és vágd 6-10 mm széles csíkokra.
tészták (tortellini, ravioli):
- Szaggass vagy vágj négyzeteket, töltsd meg, majd hajtsd félbe és zárd le a széleit.
Lasagne lapok:
- Egyszerűen vágj téglalap alakú darabokat, és hagyd őket száradni.
5. Szárítás vagy főzés
Frissen főzve:
- A friss tészta gyorsabban megfő, kb. 2-4 perc alatt, attól függően, milyen vastagra hagytad.
Szárítva tárolásra:
- Lisztezett felületen vagy rácson szárítsd ki néhány órán át, majd tárold zárt edényben.
Fagyasztás:
- A tésztát frissen formázva rakd sütőpapírral rétegezve egy dobozba, majd fagyaszd le.