Tojásos Tészta


Házi Tojásos Tészta Recept

Hozzávalók (4 személyre):


Elkészítés lépésről lépésre

1. Tészta begyúrása

  1. Halmozd a lisztet egy gyúródeszkára vagy egy nagy keverőtálba. Középen alakíts ki egy mélyedést.
  2. Üsd bele a tojásokat a mélyedésbe, add hozzá az olívaolajat (ha használsz).
  3. Egy villával vagy ujjaiddal kezdd el felverni a tojásokat, fokozatosan keverve bele a körülötte lévő lisztet.
  4. Amikor a keverék sűrűsödik, kezd el kézzel összedolgozni a tésztát.

Fontos! A tészta kezdetben kemény lehet, de ne adj hozzá több vizet! A megfelelő állagot a gyúrás során kapja meg.

Liszt és tojás

nyújtásra váró tészta

2. Gyúrás és pihentetés

  • Dagassz kb. 10 percig, amíg a tészta sima, ruganyos és kissé fényes lesz. Ha túl száraz, picit benedvesítheted a kezedet.
  • Csomagold folpackba vagy takard le egy tiszta konyharuhával, és pihentesd legalább 60 percig szobahőmérsékleten. (Ez segít a gluténnek megfelelően kifejlődni, így a tészta rugalmasabb lesz.)

3. Nyújtás és formázás

Kézzel nyújtva:
Lisztezett deszkán sodrófával kezd el kinyújtani a tésztát. Nyújtsd addig, amíg kb. 1 mm vékony lesz. (A kívánt vastagság függ attól, hogy milyen tésztát szeretnél készíteni.)

Tésztagéppel:
Oszd a tésztát kisebb darabokra, és fokozatosan haladj végig a tésztagépen a legvastagabb fokozattól a legvékonyabbig.

száradó tészta

4. Formázás a kívánt típus szerint

Levestészta (cérnametélt, tagliolini):

Széles metélt (tagliatelle, pappardelle):

tészták (tortellini, ravioli):

Lasagne lapok:


5. Szárítás vagy főzés

Frissen főzve:

Szárítva tárolásra:

Fagyasztás: