A kombucha készítése
A videó leírásának megtekintése
A videó szövege: A kombuchát üvegedényekben, porcelánban vagy műanyag edényekben is fermentálhatjuk, az első fermentálás ideje 10-15 nap, ezalatt a teából a cukor eltűnik
és egy kellemesen ecetes izű folyadék, ital képződik, amit ezután tudunk másod fermentálással tovább ízesíteni. A másodfermentálás idje rövidebb, ilyenkor valamilyen
gyümölcsöt adunk a kész kombucához és ezzel érleljük még 3-4 napig.
A videóban látható események: A kemera mutat egy csoport üvegben fermentálódó kombuchát, jobbra pásztáz a kemra majd látunk kettő nagy porcélán csuprot és két polcnyi műanyag
edényen. A videó felénél a kamera vissza pásztázik és újra látjuk a két porcelán csuprot és az üvegeket.
Az álom
A Zalaegerszegi Kombucha Manufaktúra egy szenvedélyes vállalkozó álmaként indult. Az első kombucha főzeteket otthon készítette, kísérletezve az ízekkel és az erjesztési folyamattal. Miután családja és barátai megszerették az italt, elhatározta, hogy szélesebb közönség számára is elérhetővé teszi. Egy kis műhelyben indult a gyártás, kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával. A termékek először helyi piacokon jelentek meg, majd hamarosan boltok és kávézók polcaira is felkerültek. Ma a manufaktúra fenntartható módon működik, minőségi, adalékmentes kombuchát kínálva az egészségtudatos vásárlóknak.
A kombucha eredete
A kombucha eredete több mint 2000 évre nyúlik vissza, valószínűleg Kínából vagy Mongóliából származik. Az „élet elixírjeként” emlegették, és úgy tartották, hogy hozzájárul a hosszú élethez és a jó egészséghez. Innen terjedt el Japánba, Oroszországba, majd Európába. Az utóbbi évtizedekben világszerte népszerűvé vált, különösen az egészségtudatos életmód követői körében.

A kombucha jótékony hatásai
- Támogatja az emésztést
- Erősíti az immunrendszert
- Méregtelenítő hatású
- Javíthatja az anyagcserét
- Csökkentheti a gyulladásokat
- Segíthet a stressz és szorongás csökkentésében