A kenyér több ezer éve az emberi kultúra alapvető étele, és több ezer évnyi fejlődés
eredményeként a világ minden táján megtalálható. A különböző kultúrák egyedi módon
készítik el, és minden egyes kenyérfajta külön történetet és hagyományt hoz magával. Az
egyszerű alapanyagok – liszt, víz, só és élesztő – végtelen kombinációja révén a kenyér nemcsak
táplálék, hanem identitást is közvetít. A mediterrán országok ropogós héjú, rusztikus veknijei,
a Közel-Kelet lapos kenyerei, vagy épp a magyar parasztkenyér mind-mind egy adott közösség
múltjáról és ízlésvilágáról mesélnek.
Ma, amikor egyre többen fedezik fel újra a kézműves kenyérsütés örömét, a kenyér ismét
közösségformáló szerepet tölt be – otthonokban, pékségekben, piacokon. Minden megsütött cipó egy
újabb lépés a hagyomány és a kreativitás közös útján.