A magyar konyha különlegességei

Kép egy tányér gulyásról
Gulyásleves
Összefoglalva:

Hozzávalók: 1ek. zsír, 1db vöröshagyma, 50dkg sertéscomb, só, bors, 1ek. pirospaprika, 1tk. ételízesítő, 1db sárgarépa, 1db petrezselyem, 1db zeller, 1db paprika, 1db paradicsom, 1tk köménymag, 30dkg krumpli. Elkészítés módja: A gulyásleves elkészítéséhez a felhevített zsíron üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a felkockázott, sózott, borsozott húst, majd fehéredésig pirítjuk. Amikor kifehéredett, megszórjuk a pirospaprikával és az ételízesítővel, felöntjük 0,5 dl vízzel, majd pár percig kevergetve pároljuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd félpuhára főzzük a húst. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk az ízlés szerint felvágott sárgarépát, petrezselymet, zellert, paprikát és a paradicsomot, majd még egy kevés vízzel felöntjük. Hozzáadjuk az egész borsokat, a köménymagot és a sót, és így főzzük tovább. Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult (kb. 35 perc múlva), beletesszük a kockára vágott krumplit, és 10 perc alatt teljesen készre főzzük a levest. Elkészítés ideje: kb. 2 óra

Étel neve Gulyásleves
Hozzávalók 1ek. zsír, 1db vöröshagyma, 50dkg sertéscomb, só, bors, 1ek. pirospaprika, 1tk. ételízesítő, 1db sárgarépa, 1db petrezselyem, 1db zeller, 1db paprika, 1db paradicsom, 1tk köménymag, 30dkg krumpli.
Elkészítés módja A gulyásleves elkészítéséhez a felhevített zsíron üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a felkockázott, sózott, borsozott húst, majd fehéredésig pirítjuk. Amikor kifehéredett, megszórjuk a pirospaprikával és az ételízesítővel, felöntjük 0,5 dl vízzel, majd pár percig kevergetve pároljuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd félpuhára főzzük a húst. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk az ízlés szerint felvágott sárgarépát, petrezselymet, zellert, paprikát és a paradicsomot, majd még egy kevés vízzel felöntjük. Hozzáadjuk az egész borsokat, a köménymagot és a sót, és így főzzük tovább. Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult (kb. 35 perc múlva), beletesszük a kockára vágott krumplit, és 10 perc alatt teljesen készre főzzük a levest.
Elkészítés ideje kb. 2 óra

Több forrás is megegyezik abban, hogy az étel születését, elterjedését az alföldi pásztorélethez kapcsolja, amelynek kerete a külterjes állattenyésztés volt. A pásztorok a településektől távol élve maguknak főztek, és ehhez szinte egyetlen főzőedényük volt, a fémbogrács. Kenyeret, szalonnát, fűszereket hoztak magukkal, a hús adott volt. Az 1790-es évekig valószínűleg a marhahús volt jellemző, hiszen a legelőkön főleg magyar szürkemarhát tartottak. Ekkor jelentek meg nagy számban a juhok, s a juhászok természetesen azoknak a húsát fogyasztották. Az első időkben köret (krumpli) nélkül fogyasztották, csak kenyérrel, a húsokat bicskahegyre tűzve, esetleg kanállal.


Kép egy tányér pörköltről
Pörkölt
Összefoglalva:

Hozzávalók: 1kg sertéscomb, 4fej vöröshagyma, 4gerezd fokhagyma, 2db paradicsom, 2db paprika, 1db hegyes paprika, olaj vagy zsír, 1kv őrölt kömény, só, 1ek pirospaprika. Elkészítés módja: A sertéshúst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymákat felaprítjuk, a paprikát és paradicsomot kockákra szeljük. A zsíron megfonnyasztjuk a vöröshagymát, rátesszük a fokhagymát, a paprika és paradicsomszeleteket. Megszórjuk őrölt köménnyel, és pár percig együtt pároljuk. Rátesszük a felkockázott húst, ízlés szerint sózzuk, és fedő alatt lassú tűzön addig pároljuk, amíg a saját leve elfő és zsírjára pirul. Elkészítés ideje: 70 - 90 perc

Étel neve Pörkölt
Hozzávalók 1kg sertéscomb, 4fej vöröshagyma, 4gerezd fokhagyma, 2db paradicsom, 2db paprika, 1db hegyes paprika, olaj vagy zsír, 1kv, őrölt kömény, só, 1ek pirospaprika.
Elkészítés módja A sertéshúst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymákat felaprítjuk, a paprikát és paradicsomot kockákra szeljük. A zsíron megfonnyasztjuk a vöröshagymát, rátesszük a fokhagymát, a paprika- és paradicsomszeleteket. Megszórjuk őrölt köménnyel, és pár percig együtt pároljuk. Rátesszük a felkockázott húst, ízlés szerint sózzuk, és fedő alatt lassú tűzön addig pároljuk, amíg a saját leve elfő és zsírjára pirul.
Elkészítés ideje 70 - 90 perc

A gulyás, mint főzési módszer, már az 1700-as évek végén készen állott. A pörkölt a gulyások ételéből fejlődött magyar nemzeti étellé. Az Alföldön a paprikás hús, azaz pörkölt, akkor szorította ki a kásával készült húsos ételeket, amikor az a lakodalmi ételek rangjára emelkedett az 1830-as évek és az 1900-as évek között. A magyarság egyszerű földművelő népe eltanulva a receptet, a gulyások ételére már a „pörkölt” nevet kezdi használni. A gulyások húsétele és a paraszti pörkölt kezdetben egy és ugyanaz volt, azonban még hiányzott a ma ismert pörkölt ételünk alapvető fűszere, a paprika. Eljött azonban a „történelmi pillanat” és Európába megérkezett a paprika, hogy lassan elkezdődhessen a magyar pörkölt karrierje és kialakulhasson a ma ismert magyar konyha alapja.


Kép egy tányér palacsintáról
Palacsinta
Összefoglalva:

Hozzávalók: 2dkg liszt, 2db tojás, 3dl tej, 2dl szénsavas ásványvíz, 1 csipet só, 0.75dl olaj. Elkészítés módja: A palacsintatészta elkészítéséhez keverőtálba töltjük a tejet. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, a csipet sót, és alaposan összekeverjük. Használhatunk hozzá robotgépet is. Hozzámérjük a lisztet, és sűrű, krémszerű tésztát keverünk belőle. Végül hozzáadjuk a szódát, vagy a szénsavas ásványvizet is. Nagyon fontos, hogy csomómentesre keverjük a palacsintatésztát. Sütés előtt pihentessük legalább 10-15 percet. Az első palacsinta sütése előtt a forró serpenyőbe egy kevés olajat öntünk (a következő palacsintáknál erre már nincs szükség, maximálisan elegendő, ami kisül a tésztából), és kisebb merőkanálnyi adagot öntünk rá a tésztából. Hagyjuk, elterülni a serpenyőben. A palacsintákat egyenként kisütjük mindkét oldalukon. Elkészítés ideje: 2 perc/db

Étel neve Palacsinta
Hozzávalók 2dkg liszt, 2db tojás, 3dl tej, 2dl szénsavas ásványvíz, 1 csipet só, 0.75dl olaj.
Elkészítés módja A palacsintatészta elkészítéséhez keverőtálba töltjük a tejet. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, a csipet sót, és alaposan összekeverjük. Használhatunk hozzá robotgépet is. Hozzámérjük a lisztet, és sűrű, krémszerű tésztát keverünk belőle. Végül hozzáadjuk a szódát, vagy a szénsavas ásványvizet is. Nagyon fontos, hogy csomómentesre keverjük a palacsintatésztát. Sütés előtt pihentessük legalább 10-15 percet. Az első palacsinta sütése előtt a forró serpenyőbe egy kevés olajat öntünk (a következő palacsintáknál erre már nincs szükség, maximálisan elegendő, ami kisül a tésztából), és kisebb merőkanálnyi adagot öntünk rá a tésztából. Hagyjuk, elterülni a serpenyőben. A palacsintákat egyenként kisütjük mindkét oldalukon.
Elkészítés ideje 2 perc/db

Magyarországra jellemző a nagyon vékonyra sütött tészta, amit tojásból liszttel, tejjel, csipetnyi sóval, esetleg pici cukorral és szódavízzel kevernek ki. Ízlés szerint kevéske sütőpor vagy élesztő is kerülhet bele, és az általában alkalmazott étolaj helyett készülhet olvasztott vajban is. Tölteléke változatos: cukros kakaópor, lekvár, (mazsolás) túró, fahéjas cukor. A sós palacsintákat darált hússal, gombával, zöldségekkel tölthetjük. Híres magyar specialitás a hortobágyi palacsinta és a rakott palacsinta, valamint egy világhírnevet szerzett különlegesség, a Gundel-palacsinta, amelyet Márai Sándor felesége, Matzner Lola talált ki, és amely mára hungarikummá vált.