Kovászos fehér kenyér
Elkészítési idő | 45 perc(+kovász érése) |
---|---|
Költség | Megfizethető |
Nehézségi szint | Nehéz |

Hozzávalók
- 500g búza kenyérliszt (BL 80)
- 320g víz
- 10g só
- 150g fehér kovász
Elkészítés:
- Készítsük el a 150 g kovászt a következőképpen: tegyünk az anyakovászunkból 60 grammnyit egy nagy tálba, tegyünk hozzá 60 g fehér lisztet és 60 g langyos vizet. Keverjük össze, takarjuk le a tálat és hagyjuk szobahőmérsékletű helyen érni 8-10 órát. A fehér kovász mindig gyorsabban érik, mint a rozskovász.
- Másnap keverjük össze a 320 ml langyos vizet és az 500 g lisztet, és letakarva hagyjuk pihenni 1 órán át. Ezt hívják autolizálásnak, ami arra való, hogy a lisztszemcsék megszívják magukat vízzel és ez hozzájárul a rugalmasabb, finomabb kenyér belezet kialakulásához.
- Ezután adjuk hozzá a kovászt a tésztához és dagasszuk 3-4 percen keresztül, majd adjuk hozzá a sót és dagasszuk további 2-3 percig a tésztát.
- Tegyük át a tésztánkat egy olajjal kikent tálba és pihentessük 2,5 órát, közben hajtogassuk 30 percenként.
- Formázzuk meg a kenyeret a kívánt alakra és kilisztezett kelesztőtálba, kelesszük 1-2 órát (ameddig a kenyér 1,5-2x-esére nő). Ha a kenyér megkelt, borítsuk ki az Émile Henry előmelegített és kilisztezett kenyérsütő formára, vágjuk be a tetejét erre speciális késsel vagy pengével és előmelegített sütőbe süssük 250 fokon légkeverésen 25 percen át, majd további 20 percen át 230 fokon.