A Kenyér Története - Receptek

Kovászos fehér kenyér

Recept adatok

Ezt a receptet online találtam.

Elkészítési idő 45 perc(+kovász érése)
Költség Megfizethető
Nehézségi szint Nehéz
Kép egy kovászos fehér kenyérről
Kép egy kovászos fehér kenyérről

Hozzávalók

  • 500g búza kenyérliszt (BL 80)
  • 320g víz
  • 10g só
  • 150g fehér kovász

Elkészítés:

  1. Készítsük el a 150 g kovászt a következőképpen: tegyünk az anyakovászunkból 60 grammnyit egy nagy tálba, tegyünk hozzá 60 g fehér lisztet és 60 g langyos vizet. Keverjük össze, takarjuk le a tálat és hagyjuk szobahőmérsékletű helyen érni 8-10 órát. A fehér kovász mindig gyorsabban érik, mint a rozskovász.
  2. Másnap keverjük össze a 320 ml langyos vizet és az 500 g lisztet, és letakarva hagyjuk pihenni 1 órán át. Ezt hívják autolizálásnak, ami arra való, hogy a lisztszemcsék megszívják magukat vízzel és ez hozzájárul a rugalmasabb, finomabb kenyér belezet kialakulásához.
  3. Ezután adjuk hozzá a kovászt a tésztához és dagasszuk 3-4 percen keresztül, majd adjuk hozzá a sót és dagasszuk további 2-3 percig a tésztát.
  4. Tegyük át a tésztánkat egy olajjal kikent tálba és pihentessük 2,5 órát, közben hajtogassuk 30 percenként.
  5. Formázzuk meg a kenyeret a kívánt alakra és kilisztezett kelesztőtálba, kelesszük 1-2 órát (ameddig a kenyér 1,5-2x-esére nő). Ha a kenyér megkelt, borítsuk ki az Émile Henry előmelegített és kilisztezett kenyérsütő formára, vágjuk be a tetejét erre speciális késsel vagy pengével és előmelegített sütőbe süssük 250 fokon légkeverésen 25 percen át, majd további 20 percen át 230 fokon.

Klasszikus császárzsemle

Elkészítési idő 45 perc
Költség Megfizethető
Nehézségi szint Könnyű
Kép egy császárzsemléről
Kép egy császárzsemléről

Hozzávalók

  • 500g búza kenyérliszt (BL 80)
  • 300g víz
  • 15g friss élesztő
  • 12g só
  • 10g cukor

Elkészítés:

  1. Egy keverőtálba öntsük bele a vizet, morzsoljuk bele az élesztőt, amit kavarjunk el benne.
  2. Adjuk hozzá a lisztet, a sót és a cukrot. Dagasszuk ki simára a tésztát.
  3. A keverőtálat enyhén olajozzuk ki, és úgy hagyjuk kelni benne a tésztát letakarva kb. 40 percig, amíg duplájára megnő.
  4. Osszuk 8 egyenlő részre a tésztát, amiket gombócozzunk ki, majd hagyjunk pihenni letakarva 5-10 percet.
  5. A gombócokat lapítsuk ki enyhén lisztezett felületen. A bal hüvelykujjunkat tegyük a tészta közepére, majd jobb kézzel húzzuk át rajta keresztben a tésztát, majd egy karatemozdulattal nyomjuk le a szélét. Haladjunk körbe ötször megismételve ezt a mozdulatot. Az utolsó részt tömködjük be a nyílásba, a felesleget hajtsuk a zsemle alá.
  6. A zsemléket tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, és hagyjuk 15-20 percet letakarva kelni őket.
  7. Fújkáljuk le vízzel, majd dobjuk be őket begőzölt sütőbe 200°C-on 15 percre.

Recept infó

  • Elkészítési ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Sütés hőfoka: 200°C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Ropogós bagett

Elkészítési idő 40 perc
Költség Megfizethető
Nehézségi szint Közepes
Kép egy bagettról
Kép egy bagettról

Hozzávalók

  • 500g búza kenyérliszt (BL 80)
  • 350g víz
  • 10g friss élesztő
  • 14g só

Elkészítés:

  1. Egy keverőtálba öntsük bele a hideg vizet, morzsoljuk bele az élesztőt, majd kavarjuk el.
  2. Adjuk hozzá a kenyérlisztet és a sót, utána dagasszuk ki alaposan a tésztát.
  3. Letakarva pihentessük max. 1 órát szobahőmérsékleten. Közben hajtogathatunk rajta egyet, vagy laminálhatjuk is félúton.
  4. Ezután mehet be a hűtőbe éjszakára pihenni. Fontos, hogy légmentesen legyen lezárva a kelesztőtál, különben kiszárad és kérges lesz a tészta.
  5. A hűtőből kivéve borítsuk ki enyhén lisztes felületre, majd vágjuk 4-5 egyenlő részre.
  6. Opcionálisan előformázhatjuk, ezután hagyjuk kb. 15 percet pihenni letakarva.
  7. Utána jöhet a végső formázás. Először az egyik oldalt hajtogassuk óvatosan a közepébe, majd rá a másik oldalát. Végül húzzuk át teljesen, és nyomkodjuk össze az alját.
  8. Középről indulva sodorjuk kifelé gyengéden a tésztát. A végeit nyomjuk jobban össze, hogy szép hegyesek legyenek.
  9. Fogjunk egy konyharuhát, amit szórjunk meg rizsliszttel, és tegyük rá a bagettet. Toljuk rá a szélére a konyharuhát, majd mehet mellé a következő. Ez azért fontos, mert így nem fognak összeérni a tészták, és felfelé fognak kelni, nem oldal irányban. Hagyjuk őket letakarva 30-60 percet kelni.
  10. Óvatosan helyezük át a megkelt bagetteket egy tepsire, majd metszük be őket hosszanti irányban.
  11. Előmelegített 250°C-os, begőzölt sütőbe tegyük őket kb. 20 percre sülni.

Recept infó

  • Elkészítési ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 250°C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses