A kenyerek világa és minden, amit tudnod kell róluk!

Kenyérfajták

Néhány kenyérfajtát részletesebben elmagyarázunk, azonban van egy könnyen áttekinthető táblázat is, amely jóval lényegre törőbb.

Egy nagy szeletelt fehér kenyér
Fehér kenyér

Fehér kenyér

A legklasszikusabb, mindennapi kenyér, amire mindenki gondolni szokott, amikor a „kenyér” szót meghallja. Ez az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb kenyérféle világszerte. Finomított búzalisztből készül, puha, könnyű szerkezetű, sima tapintású, semleges íze miatt kitűnően illik szinte bármilyen ételhez..

Készítése:

A kenyér alapja búzaliszt, víz, élesztő és só, valamint egy kis cukor vagy tej, ha puhább textúrát szeretnénk. A finomított liszt miatt kevésbé lesz rostos, gyorsan emészthető.

Hogyan fogyasszuk?

Mivel a fehér kenyér nagyon jó alapnak szolgál, ezért szendvicsekhez vajasan, felvágottal vagy zöldségekkel, pirítósként vajjal, lekvárral, mézzel megkenve, bundás kenyérnek, vagy levesek mellé ajánljuk.

Teljes kiőrlésű kenyér illusztrációja

Teljes kiőrlésű kenyér

A teljes kiőrlésű kenyér abban különbözik a fehér kenyértől, hogy a búza teljes szemét tartalmazza, így rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb.

Készítése:

A fő összetevő a teljes kiőrlésű liszt, aminek magasabb a rosttartalma, így a kenyér tömörebb, laktatóbb és lassabban emészthető.

Hogyan fogyasszuk?

Mivel általában egészségtudatos étkezéshez használt, így szendvicsekben például avokádókrémmel vagy füstölt lazaccal jó választás lehet, valamint ropogósabb pirítós készíthető belőle a rostosabb szerkezete miatt.

Kovászos kenyér illusztrációja

Kovászos kenyér

A kovászos kenyér az egyik legtermészetesebb és egészségesebb kenyérféle, hosszabb fermentációs folyamaton megy keresztül. Általában lassabban kelnek meg, de cserében jobb az állaguk és gazdagabb az ízviláguk.

Készítése:

Élesztő helyett természetes kovásszal készül, ami liszt és víz erjesztésével jön létre. Savasabb ízű, de rugalmasabb belsejű és ropogósabb héjú elkészítés után.

Hogyan fogyasszuk?

Önmagában egy kis vajjal vagy olívaolajjal, krémlevesek vagy pörköltök mellé kiegészítőnek, valamint sajtokkal és felvágottakkal ajánljuk.

Kalács illusztrációja

Kalács

A puha, édes kelt kalács a kenyér különleges változata. Fonott vagy fonott jellegű, szabadon vetett vagy formában sütött termék, de léteznek töltött változatai is.

Készítése:

A kalácshoz tej, cukor, zsiradék (vaj, margarin stb.) is kell, az ezekkel dagasztott tészta gyakran tojásos, gazdagabb összetételű. Az alaptésztát gyakran gazdagítják vaníliával, citromhéjjal vagy fahéjjal.

Hogyan fogyasszuk?

Önmagában reggelire, tejes italokhoz, például kakaó, kávé mellé.

Áttekintő táblázat a különböző kenyerekről (lenyitható)
Különböző kenyérfajták jellemzői és ajánlások hozzájuk
Kenyér Jellemzői Ajánlás
Fehér kenyérPuha, könnyű, semleges ízűSzendvics, pirítós, bundás kenyér
Teljes kiőrlésű kenyérRostosabb, sűrűbbEgészségtudatosabb szendvics
Kovászos kenyérSavanykás, ropogósVajjal, leveshez
KalácsÉdes, puha, vajasKakaóval, önmagában
BagettKívül ropogós, belül puhaFrancia specialitás
CiabattaLyukacsos, olívaolajosOlaszos specialitás
TortillaVékony, hajlíthatóWrap-ekhez

Megpróbálkoznál az otthoni kenyérsütéssel?

Otthon kenyeret sütni könnyebb, mint gondolnád! Ez a recept kifejezetten kezdőknek szól, könnyen elkészíthető és nem hatalmas adag.

Időigény: 45 perc

Előkészítés: 15 perc

Sütés: 30 perc

Hozzávalók (4 adag kenyérhez):

Instrukciók:

A lisztet tálba szitáljuk. A közepére mélyedést formázunk, beleöntünk kevés vizet, beleszórjuk / morzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy kis cukorral, majd 10-15 percet letakarva állni hagyjuk. (Ha szárított élesztőt használunk, kicsit tovább.)

A hozzávalókat összegyúrjuk, 10 percig dagasztjuk, hogy egy lágy, jól gyúrható tésztát kapjunk. (A vizet fokozatosan adagoljuk, attól függően, hogy a tészta mennyit vesz fel.)

Ha kész, tegyük kenyérsütő formába, kenjük meg vízzel a tetejét, és tegyük előre belangyosított sütőbe. Épp csak kézmeleg legyen a levegő és hagyjuk ott, amíg kétszeresére nem kel (kb. 60 perc).

Tekerjük fel a hőfokot 220 fokra, tegyünk mellé egy edényben vizet és kb. fél óra alatt süssük aranybarnára.

A fentebb említett kenyér receptjét ezen az oldalon is megtekintheted: kattints ide, hogy megnyisd a recept weboldalát!