A kenyerek világa és minden, amit tudnod kell róluk!
Kenyérfajták
Néhány kenyérfajtát részletesebben elmagyarázunk, azonban van egy könnyen áttekinthető táblázat is, amely jóval lényegre törőbb.
Fehér kenyér
Fehér kenyér
A legklasszikusabb, mindennapi kenyér, amire mindenki gondolni szokott, amikor a „kenyér” szót meghallja. Ez az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb kenyérféle világszerte. Finomított búzalisztből készül, puha, könnyű szerkezetű, sima tapintású, semleges íze miatt kitűnően illik szinte bármilyen ételhez..
Készítése:
A kenyér alapja búzaliszt, víz, élesztő és só, valamint egy kis cukor vagy tej, ha puhább textúrát szeretnénk. A finomított liszt miatt kevésbé lesz rostos, gyorsan emészthető.
Hogyan fogyasszuk?
Mivel a fehér kenyér nagyon jó alapnak szolgál, ezért szendvicsekhez vajasan, felvágottal vagy zöldségekkel, pirítósként vajjal, lekvárral, mézzel megkenve, bundás kenyérnek, vagy levesek mellé ajánljuk.
Teljes kiőrlésű kenyér
A teljes kiőrlésű kenyér abban különbözik a fehér kenyértől, hogy a búza teljes szemét tartalmazza, így rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb.
Készítése:
A fő összetevő a teljes kiőrlésű liszt, aminek magasabb a rosttartalma, így a kenyér tömörebb, laktatóbb és lassabban emészthető.
Hogyan fogyasszuk?
Mivel általában egészségtudatos étkezéshez használt, így szendvicsekben például avokádókrémmel vagy füstölt lazaccal jó választás lehet, valamint ropogósabb pirítós készíthető belőle a rostosabb szerkezete miatt.
Kovászos kenyér
A kovászos kenyér az egyik legtermészetesebb és egészségesebb kenyérféle, hosszabb fermentációs folyamaton megy keresztül. Általában lassabban kelnek meg, de cserében jobb az állaguk és gazdagabb az ízviláguk.
Készítése:
Élesztő helyett természetes kovásszal készül, ami liszt és víz erjesztésével jön létre. Savasabb ízű, de rugalmasabb belsejű és ropogósabb héjú elkészítés után.
Hogyan fogyasszuk?
Önmagában egy kis vajjal vagy olívaolajjal, krémlevesek vagy pörköltök mellé kiegészítőnek, valamint sajtokkal és felvágottakkal ajánljuk.
Kalács
A puha, édes kelt kalács a kenyér különleges változata. Fonott vagy fonott jellegű, szabadon vetett vagy formában sütött termék, de léteznek töltött változatai is.
Készítése:
A kalácshoz tej, cukor, zsiradék (vaj, margarin stb.) is kell, az ezekkel dagasztott tészta gyakran tojásos, gazdagabb összetételű. Az alaptésztát gyakran gazdagítják vaníliával, citromhéjjal vagy fahéjjal.
Hogyan fogyasszuk?
Önmagában reggelire, tejes italokhoz, például kakaó, kávé mellé.
Áttekintő táblázat a különböző kenyerekről (lenyitható)
Különböző kenyérfajták jellemzői és ajánlások hozzájuk
Kenyér
Jellemzői
Ajánlás
Fehér kenyér
Puha, könnyű, semleges ízű
Szendvics, pirítós, bundás kenyér
Teljes kiőrlésű kenyér
Rostosabb, sűrűbb
Egészségtudatosabb szendvics
Kovászos kenyér
Savanykás, ropogós
Vajjal, leveshez
Kalács
Édes, puha, vajas
Kakaóval, önmagában
Bagett
Kívül ropogós, belül puha
Francia specialitás
Ciabatta
Lyukacsos, olívaolajos
Olaszos specialitás
Tortilla
Vékony, hajlítható
Wrap-ekhez
Megpróbálkoznál az otthoni kenyérsütéssel?
Otthon kenyeret sütni könnyebb, mint gondolnád! Ez a recept kifejezetten kezdőknek szól, könnyen elkészíthető és nem hatalmas adag.
Időigény: 45 perc
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 30 perc
Hozzávalók (4 adag kenyérhez):
500 g finomliszt
0.5 tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss)
3 dl víz (langyos)
2 ek napraforgó olaj (lehet olíva is)
0.5 teáskanál cukor
1 tk só
Instrukciók:
A lisztet tálba szitáljuk. A közepére mélyedést formázunk, beleöntünk kevés vizet, beleszórjuk / morzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy kis cukorral, majd 10-15 percet letakarva állni hagyjuk. (Ha szárított élesztőt használunk, kicsit tovább.)
A hozzávalókat összegyúrjuk, 10 percig dagasztjuk, hogy egy lágy, jól gyúrható tésztát kapjunk. (A vizet fokozatosan adagoljuk, attól függően, hogy a tészta mennyit vesz fel.)
Ha kész, tegyük kenyérsütő formába, kenjük meg vízzel a tetejét, és tegyük előre belangyosított sütőbe. Épp csak kézmeleg legyen a levegő és hagyjuk ott, amíg kétszeresére nem kel (kb. 60 perc).
Tekerjük fel a hőfokot 220 fokra, tegyünk mellé egy edényben vizet és kb. fél óra alatt süssük aranybarnára.