Ugrás az oldal tetejére

Jutireceptek

Házi készítésű, egészséges finomságok kutyusok számára. Minden recept Mokka által jóváhagyott; és természetes összetevőkből készült.
Ui. Mokka azt üzeni, hogy véletlenül se hagyjátok ki ezt a részt, mert itt van minden, amire a kutyusoknak szükségük van! 🐾 Alaposan olvassátok át, aztán várja tesztelésre az elkészített kekszeket :)

Javasolt összetevők

A kutyakeksz hozzávalóinak összeállítása szinte határtalan, feltéve, hogy olyan élelmiszereket használunk, amelyek biztonságosak a kutyáknak. Szigorúan tilos használni cukrot, csokoládét és mazsolát. Fontos, hogy olyan összetevőket válasszunk, amelyek tápanyagokban gazdagok, így a finomságokat jó szívvel kínálhatjuk, de fontos, hogy mértékkel adjuk őket. Sokféle összetevő közül választhatunk, mint például teljes kiőrlésű liszt, tojás, burgonya, sárgarépa, spenót, zabpehely, túró, sajt vagy marhahúslé. Sokféle ízletes recept áll rendelkezésre az elkészítéshez. Húsos vagy halas finomságokat is készíthetünk otthon, ehhez ajánlott darált húst vagy omlós halat használni, amit könnyedén pürésíthetünk, majd hozzáadhatjuk a kutyakeksz tésztájához.


Tanácsok a tároláshoz

Fontos, hogy a kutyakekszet sütés után alaposan szárítsuk ki. Minél szárazabb a kutyakeksz, annál hosszabb az eltarthatósága. Mivel házi készítésű kekszekben általában nem használnak tartósítószereket, ezért jóval nagyobb az esélye a penészesedésnek, mint a nagyüzemi termékek esetében. Az alábbi tippekkel azonban könnyedén gondoskodhatunk arról, hogy saját készítésű kutyakekszeink hosszú ideig elálljanak:

  • a sütési idő letelte után, továbbra is hagyjuk a sütőben alacsony hőfokon kb. 80-100 fokon, félig nyitott sütőajtóval - a nyitott ajtón keresztül távozik a nedvesség/pára, így a kekszek megfelelően kiszáradnak a meleg levegőn
  • egy hosszabb módja a kiszárításnak, de ugyanlyan hatásos, ha egy fém tálcára helyezzük az elkészült kekszeket, és a tálcát pedig egy fűtőtestre helyezzük pár órára (2-3 óra)
  • az elkészült és kiszárított kekszek olyan dobozban, vagy zacskóban kell tárolni, ami „tud levegőzni”

Részletes receptek

Fűszeres kutyakeksz

Egy mosolygó kutya néz egy halom csont alakú, fűszeres házi kutyakekszre, amelyek mellett liszt, tojás és fűszerpor (pl. kurkuma) látható egy faasztalon.

Elkészítési idő: 1,5-2 óra

Nehézség: könnyű

Hozzávalók:


  • 60-80 dkg teljes kiőrlésű liszt (vagy Graham-liszt)
  • 50 dkg főtt rizs
  • 1 marék zabpehely
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 tojás
  • 0,5 bögre langyos húsleves vagy zöldségleves
  • csipetnyi zöldfűszer, gyógynövény (pl. zsálya, kakukkfű, majoranna, csalán, petrezselyem, köménymag, menta)

Elkészítés:


  1. Egy tálban összegyúrjuk az összes hozzávalót. Ha nem akarjuk kinyújtani és formával kiszúrni, akkor nyugodtan formáljunk belőle kis golyókat vagy lapos kekszeket, így is meg fog sülni
  2. A formázott tésztadarabokat 180°C-ra előmelegített sütőbe helyezzük, és 50 percig sütjük. Elég sokat lehet variálni azzal, hogy mennyi lisztet teszünk bele, és mennyi ideig sütjük. Ha egy sok ideig tárolható kekszet szeretnénk, akkor tegyünk bele több lisztet, és süssük valamivel tovább. Így kemény, száraz keksz lesz a végeredmény.

Tipp: Húsleves helyett használhatunk zöldséglevest, vagy leveskockából főzött levest is. Ha végképp nem lehet máshogy megoldani, akkor el lehet készíteni vízzel is. Nyugodtan kerülhet plusz húsféle vagy zöldség. Viszont a fűszerekkel bánjunk óvatosan, nem szabad túl sokat tenni bele, 2-3 féle bőven elegendő.

Szalonnás kutyakeksz

Egy tányér csont alakú, bacon darabokkal díszített kutyakeksz látható, mellette ropogós szalonnaszeletek és egy tálban sült baconmorzsa.

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézség: könnyű

Hozzávalók:


  • 1 tojás
  • 0,5 bögre zabliszt
  • 0,5 bögre zabkorpa
  • 0,5 bögre hideg víz
  • 0,5 bögre olvasztott szalonnazsír

Hozzávalók:


  1. Először keverjük össze a lisztet és a zabkorpát egy tálban.
  2. Egy másik tálban pedig keverjük össze a zsírt, a felvert tojást és a vizet, majd adjuk hozzá a száraz összetevőket.
  3. Nyújtsuk ki a tésztát, majd szúrjuk ki a formákat belőle, majd süssük kb. 20 percig 150 fokon, majd a fentebb olvasható módszereket követve teljesen szárítsuk ki a kekszeket.

Lazacos kutyakeksz

A képen lazacos kutyakekszek láthatók, körülöttük különböző alapanyagokkal, például liszttel, magvakkal és egy darab nyers lazaccal.

Elkészítési idő: 45 - 60 perc

Nehézség: könnyű

Hozzávalók:


  • 1,5 bögre zabliszt
  • 1 bögre darált zabpehely
  • 0,25 bögre olívaolaj vagy lazacolaj (kutyusbarát változat)
  • 0,5 bögre főtt lazac pürésítve
  • 0,25 bögre húsleves alaplé
  • 1 tojás

Hozzávalók:


  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, a tepsit béleljük sütőpapírral!
  2. Keverjük össze egy nagy tálban a lisztet és a darált zabpelyhet!
  3. Adjuk hozzá a főtt lazacot, az olajat, az alaplevet és a tojást a száraz összetevőkhöz!
  4. Keverjük jól össze, hogy tésztát kapjunk! Ha a tészta túl ragadós, adjunk hozzá egy kis lisztet, hogy könnyebben dolgozhassunk vele!
  5. Nyújtsuk ki a tésztát, majd szaggassunk belőle különböző formákat, végül a kekszeket tegyük tepsire!
  6. Süssük a kekszeket 15-20 percig, vagy amíg szép aranybarnák nem lesznek!

Májkrémes kutyakeksz

A képen csont és mancs formájú kutyakekszek láthatók egy tányéron, a háttérben pedig májkrémes tégelyek vannak kinyitva.

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézség: könnyű

Hozzávalók:


  • 1 tojás
  • 250 g kenőmájas
  • 500 g finom zabpehely
  • 300 g sovány túró
  • 100 ml napraforgóolaj
  • némi burgonyaliszt a nyújtáshoz

Hozzávalók:


  1. Minden összetevőt öntsünk egy tálba, keverjük össze, s egy órán át hagyjuk állni!
  2. Ha utána még túl nedvesnek éreznénk kinyújtáshoz a tésztát, adjunk hozzá még egy kis zabpelyhet vagy (burgonya) lisztet!
  3. Végül egy belisztezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagra!
  4. 150 fokon, légkeveréssel süssük kb. 20-30 percig

Fokhagymás kutyakeksz

Egy fa vágódeszkán csont alakú, fokhagymával készült kutyakekszek sorakoznak, körülöttük egész fokhagymagerezdek és -fejek láthatók.

Elkészítési idő: 1,5 - 2 óra

Nehézség: közepes

Hozzávalók:


  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 dl marhahúsleves
  • 1 csokor frissen aprított petrezselyemlevél
  • 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 kg rozsliszt

Hozzávalók:


  1. Vegyünk elő egy jó nagy tálat. Töltsük bele az olívaolajat, adjuk hozzá a petrezselymet és a fokhagymát, és jól keverjük el.
  2. Az előre elkészített vagy maradék húslevest öntsük az olajban elkevert fűszerekhez, lehetőleg forrón.
  3. Most a lsiztek következnek: először a fél kiló búzalisztet adjuk hozzá. Ezután várakozzunk, amíg langyosra nem hűl a kásaszerű massza. Amikor már tudunk vele kézzel is dolgozni, öntsük hozzá a rozslisztet is. Az egészet gyúrjuk össze. Ha van robotgépünk, akkor felgyorsíthatjuk a folyamatot, de a végén akkor is várni kell, hogy kicsit hűljön a tészta.
  4. Rrugalmas, könnyen formálható tésztát kell kapnunk. Gyúrjunk belőle labdát, szórjuk meg egy kevés liszttel, majd pihentessük néhány percig. Addig készítsünk elő nyújtódeszkát, sodrófát. 5 perc múlva ismét gyúrjuk át. Nyújtsuk ujjnyi vastagságúra a tésztát, majd késsel, pogácsaszaggatóval, vagy valamilyen formával szúrjunk ki kekszeket.
  5. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe őket, majd süssük az előremelegített sütőben 180°C-on körülbelül 30 percig. 30 perc után fordítsuk meg a kekszeket, és süssük még 15-20 percig, amíg a másik oldaluk is szép aranyszínű nem lesz.

Tipp: A legjobb, ha házi húslevest adunk hozzá, mivel a leveskockában vannak mesterséges anyagok, ízfokozók, melyekre a kutyának nincs szüksége, valamint több só is van benne.
Mindig friss alapanyagokat használjunk, ne dőljünk be a fokhagyma-granulátum egyszerűségének! Ízre persze finom, de a hasznos alkotóelemek nincsenek benne, pedig pont az lenne a lényeg.

Almás-sárgarépás, gluténmentes kutyakeksz

A képen csont alakú kutyakekszek láthatók egy fatálon, mellettük friss hozzávalókkal, például reszelt répával és almaszeletekkel.

Elkészítési idő: 1,5

Nehézség: könnyű

Hozzávalók:


  • 35 dkg hajdinaliszt
  • 12 dkg almaszósz (cukor és mesterséges adalékanyagoktól mentes, legjobb, ha magad készíted el)
  • 5dkg reszelt sárgarépa
  • kis víz

Hozzávalók:


  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra!
  2. Keverjük össze a hozzávalókat sűrű palacsintatészta állagúra egy nagy tálban!
  3. A masszát adagoljuk szilikonformákba! Beszerezhetünk szupercuki kutyus, szív, csont alakú változatokat. A tészta a háromnegyedéig töltse be a formákat!
  4. Süssük a kekszeket 45 percig, majd vegyük le a sütő hőmérsékletét 120°C-ra, és további 30 percig legyenek bent a sütőben!

Allergének

Magyarázat

A táblázatban azt tüntetjük fel, hogy a különböző kutyakekszekben milyen allergének találhatók, és mennyi kalóriát tartalmaznak.

Recept Gluténmentes Tejmentes Csirkementes Kalória (100 g-ban)
Fűszeres kutyakeksz nem igen opcionális 235 kcal
Szalonnás kutyakeksz igen igen igen 490 kcal
Lazacos kutyakeksz nem igen opcionális 310 kcal
Májkrémes kutyakeksz igen igen igen 385 kcal
Fokhagymás kutyakeksz nem igen igen 290 kcal
Almás-sárgarépás kutyakeksz igen igen igen 245 kcal

Saját recept beküldése

Megosztanád velünk a kedvenc receptedet, amiért te és kedvenced egyaránt odáig vagytok?

A recept adatai




Nehézsége:





Allergének:




A te adataid





Adatok elküldése