Sokszínű sörvilág

A sörök világában számtalan stílus és változat létezik, amelyek eltérő ízélményt, aromát és karaktert nyújtanak. A sörfajták elsősorban az erjesztés módja, az alapanyagok és a készítés helye szerint csoportosíthatók.

Ale-ek

Az ale-ek felső erjesztésű sörök, amelyeket viszonylag magas hőmérsékleten (15-24°C) erjesztenek. Az élesztő a fermentáció során a felszínre emelkedik, és általában gyümölcsösebb, komplexebb ízeket eredményez.

Pale Ale
Pale Ale

Világos, közepesen komlózott sör. Az angol változat malátásabb, az amerikai (APA) komlósabb, citrusosabb.

ALKOHOL
4.5-6.2%
KESERŰSÉG
30-45 IBU
SZÍN
Arany-borostyán
IPA
India Pale Ale (IPA)

Erősen komlózott, keserűbb sörfajta. Eredetileg a brit gyarmatokra szállítás miatt tartósították erős komlózással.

ALKOHOL
5.5-7.5%
KESERŰSÉG
40-70 IBU
SZÍN
Arany-réz
Stout
Stout

Sötét, pörkölt malátával készült sör. Jellegzetes változatok: Irish Stout, Imperial Stout, Oatmeal Stout.

ALKOHOL
4.0-12.0%
KESERŰSÉG
25-75 IBU
SZÍN
Sötétbarna-fekete
Búzasör
Búzasör (Weissbier, Witbier)

Legalább 50% búzamalátával készül. A német változat banános, szegfűszeges jegyekkel, a belga változatot gyakran koriander és narancshéj ízesíti.

ALKOHOL
4.5-5.5%
KESERŰSÉG
10-20 IBU
SZÍN
Világos-zavaros
Porter
Porter

Sötét ale, amely nevét a londoni hordárokról kapta. Csokoládés, kávés ízjegyekkel, a stoutnál általában enyhébb pörköltséggel.

ALKOHOL
4.5-6.5%
KESERŰSÉG
20-40 IBU
SZÍN
Barna-sötétbarna
Saison
Saison

Belga/francia farmhouse ale, fűszeres, gyümölcsös jegyekkel. Hagyományosan a nyári munkásoknak főzték, száraz, frissítő jellegű.

ALKOHOL
5.0-7.0%
KESERŰSÉG
20-35 IBU
SZÍN
Arany-borostyán

Lager-ek

A lagerek alsó erjesztésű sörök, alacsonyabb hőmérsékleten (7-13°C) erjesztve, hosszabb érlelési idővel. Az élesztő a fermentáció során a tartály aljára süllyed, és általában tisztább, simább ízprofilt eredményez.

Pilseni
Pilseni

Arany színű, tiszta, komlós sör, eredetileg Csehországból. Friss, kesernyés ízvilágával a világ egyik legnépszerűbb sörtípusa.

ALKOHOL
4.5-5.5%
KESERŰSÉG
25-45 IBU
SZÍN
Világos arany
Bock
Bock

Erősebb, malátásabb német lagersör. Változatai: Doppelbock (erősebb), Maibock (világosabb, tavaszi változat).

ALKOHOL
6.0-7.5%
KESERŰSÉG
20-30 IBU
SZÍN
Borostyán-barna
Märzen
Märzen/Oktoberfest

Borostyán színű, malátás német sör. Eredetileg a tavasszal főzött, nyáron érlelt, ősszel fogyasztott sör.

ALKOHOL
5.5-6.5%
KESERŰSÉG
20-28 IBU
SZÍN
Borostyán
Vienna Lager
Vienna Lager

Vöröses színű, enyhe karamellás jegyekkel. Egyensúlyos, könnyen iható sör, amely nagy hatással volt a mexikói sörfőzésre is.

ALKOHOL
4.5-5.5%
KESERŰSÉG
20-28 IBU
SZÍN
Vöröses-réz
Helles
Helles

Müncheni világos lager, amelyet a pilseni sörök népszerűségére válaszul fejlesztettek ki. Lágyabb, malátásabb ízvilág jellemzi.

ALKOHOL
4.5-5.5%
KESERŰSÉG
16-22 IBU
SZÍN
Világos arany
Schwarzbier
Schwarzbier

Német fekete lager, a "fekete sörök" közül a legkönnyedebb. Enyhe pörkölt jegyek jellemzik, de a stoutokkal ellentétben könnyed, tiszta ízvilágú.

ALKOHOL
4.5-5.5%
KESERŰSÉG
20-30 IBU
SZÍN
Sötétbarna-fekete

Különleges és hibrid sörök

A különleges és hibrid sörök olyan változatok, amelyek vagy ősi technikákkal készülnek, vagy különleges alapanyagokat és eljárásokat használnak, illetve az ale és lager kategóriák ötvözeteként jelennek meg.

Lambic
Lambic és Gueuze

Spontán erjesztésű belga sörök. Savanykás, komplex ízvilág. A Gueuze különböző korú lambic-ok keveréke, a gyümölcsös változatokban gyakori a cseresznye (Kriek) vagy málna (Framboise).

ALKOHOL
5.0-6.5%
KESERŰSÉG
15-25 IBU
SZÍN
Arany-borostyán
Sour Ale
Sour Ale

Savanyú sörök különböző technikákkal. Modern craft változatai: Kettle Sour, Berliner Weisse, Gose. Frissítő, gyakran gyümölcsös ízvilág jellemzi.

ALKOHOL
3.5-7.0%
KESERŰSÉG
5-15 IBU
SZÍN
Változó
Trappista sör
Trappista sör

Trappista szerzetesek által főzött sörök, csak 14 kolostor használhatja a megnevezést. Legtöbbjük belga, erős és komplex ízvilágú, gyümölcsös és fűszeres jegyekkel.

ALKOHOL
6.5-12.0%
KESERŰSÉG
20-40 IBU
SZÍN
Arany-sötétbarna
Füstölt sör
Füstölt sör (Rauchbier)

Bambergi specialitás, füstölt malátából készül. Jellegzetes füstölt íz jellemzi, amely a szalonnára, füstölt húsokra emlékeztet.

ALKOHOL
4.8-6.0%
KESERŰSÉG
20-30 IBU
SZÍN
Borostyán-barna
Barleywine
Barleywine

Rendkívül erős ale, borra emlékeztető alkoholtartalommal. Komplex, gyakran édes, gyümölcsös, karamellás ízvilággal, hosszú érlelésre alkalmas.

ALKOHOL
8.0-12.0%
KESERŰSÉG
35-70 IBU
SZÍN
Borostyán-sötétbarna
Hordóban érlelt sör
Hordóban érlelt sörök

Whiskey, rum, bor vagy más alkoholos ital hordójában érlelt sörök. Az érlelés komplexitást és jellegzetes aromákat ad, általában magasabb alkoholtartalommal.

ALKOHOL
7.0-14.0%
KESERŰSÉG
Változó
SZÍN
Változó

Beer Types Guide

Különböző sörtípusok jellemzői és eredetük

Ez a táblázat a világ legismertebb sörtípusainak részletes összehasonlítását tartalmazza, beleértve az alkoholtartalmat, ízkarakterisztikát, eredetországot és népszerű példákat.

Beer Type Category ABV Range Characteristics Origin Popular Examples
Pilsner Lager 4.5-5.5% Crisp, light-bodied, hoppy with a refreshing finish Czech Republic Pilsner Urquell, Bitburger
Pale Ale Ale 4.5-6.0% Balanced maltiness and hoppy bitterness, amber color England Sierra Nevada Pale Ale, Fuller's London Pride
IPA IPA 6.0-7.5% Strong hop flavor, floral and citrus notes, medium body England Stone IPA, Lagunitas IPA
Stout Stout 4.0-12.0% Dark, roasted malts, coffee and chocolate notes Ireland Guinness, Left Hand Milk Stout
Hefeweizen Wheat 4.5-5.6% Cloudy, banana and clove flavors, low bitterness Germany Weihenstephaner, Paulaner
Belgian Tripel Ale 7.5-9.5% Strong, complex, spicy, with fruity esters Belgium Westmalle Tripel, La Fin Du Monde
Porter Stout 4.5-6.5% Dark brown, chocolate and caramel notes, medium body England Fuller's London Porter, Anchor Porter
Sour Ale Sour 3.0-8.0% Tart and acidic, fruity, funky characteristics Belgium Duchesse de Bourgogne, Rodenbach Grand Cru
Amber Ale Ale 4.5-6.2% Caramel malt flavor, medium body, balanced hops United States New Belgium Fat Tire, Bell's Amber Ale
Bock Lager 6.3-7.5% Strong, malty, toasted flavor, minimal hop bitterness Germany Shiner Bock, Paulaner Salvator

A sörök jellegzetességei

A sörök különböző tulajdonságai és jellemzői meghatározzák az ízélményt és a stílust.

Alkoholtartalom (ABV)

Az alkohol térfogatszázaléka. A legtöbb sör 4-7% közötti, de léteznek nagyon alacsony (0,5% alatti) és extrém magas (12% feletti) alkoholtartalmú sörök is.

Keserűség (IBU)

Az International Bitterness Units a sör keserűségét jelzi, ami elsősorban a komlótól származik. A pilseninél 25-45, míg egy dupla IPA-nál akár 100 feletti is lehet.

Szín (SRM/EBC)

A sör színe a világos szalmasárgától a koromfeketéig terjedhet. A pilseni 2-4 SRM, a stout 30+ SRM. Európában EBC egységben mérik, ami kb. az SRM kétszerese.

Testesség

A sör „súlya" vagy sűrűsége a szájban. A vizes, könnyű testtől a sűrű, szinte szirupos testességig terjedhet, ami főleg a maradék cukortól és alkoholtól függ.

Aroma

A sör illatkaraktere, amely származhat a malátából (kekszes, karamellás), komlóból (citrusos, fenyős), élesztőből (banános, szegfűszeges) és egyéb hozzávalókból.

Hab

A sörhabnak ideális esetben tartósnak, sűrűnek és krémesnek kell lennie. Különböző sörstílusoknál eltérő jellegű és mennyiségű hab az ideális.

Érdekes tények a sörökről

A sörfőzés évezredes múltra tekint vissza, és számtalan érdekes történet és tény kapcsolódik hozzá.

A legelső sör

Az első ismert sörfőzési nyomok kb. 13 000 évesek, és a Közel-Keletről származnak. Az ókori Mezopotámiában és Egyiptomban már rendszeresen főztek sört.

A tisztasági törvény

Az 1516-os bajor Reinheitsgebot (tisztasági törvény) volt az első élelmiszerbiztonsági szabályozás, amely szerint a sör csak árpamalátából, komlóból, élesztőből és vízből készülhet.

IPÁ-k története

Az India Pale Ale onnan kapta a nevét, hogy a brit gyarmatokra szállítandó sört extra komlóval tartósították, hogy kibírja a hosszú hajóutat Indiába.

Lager forradalom

A lager típusú sörök csak a 19. században váltak széles körben elterjedtté, amikor a hűtési technológia fejlődése lehetővé tette az alacsony hőmérsékletű erjesztést.

Sörkészítés

Ismerje meg a sörkészítés alapjait, a szükséges hozzávalókat és a házi sörfőzés titkait.

Sörtörténelem

Fedezze fel a sör izgalmas történetét az ókortól napjainkig, és ismerje meg a legfontosabb mérföldköveket.