Sütemény Receptek
Rigójancsi
⏱️ Idő | 30 perc |
---|---|
🍽️ Adag | 4 adag |
📈 Nehézség | közepes |
📋 Magyarázat
Elkészítési idő, adag és nehézségi szint. A recept részletei az alábbiakban olvashatók.
Hozzávalók - A tésztához
- 4 db tojás
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg finomliszt
- 0.5 csomag sütőpor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 dl napraforgó olaj
Hozzávalók - A krémhez
- 0.5 l növényi tejszín
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg pikáns lekvár (pl. szamóca, narancs, áfonya)
Elkészítés
- A tojásokat a porcukorral habosra keverjük.
- Összeszitáljuk a lisztet, kakaóport és sütőport, majd a tojásos masszába forgatjuk, végül az olajat is hozzáadjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.
- A tejszín 1/3-át félretesszük, a többit a kakaóval és a vaníliás cukorral keverjük.
- Az alsó lapra lekvár, majd kakaós krém kerül, a tetejére a másik lap, majd fehér krém.
- Díszíthetjük eperrel, csokival vagy csokiöntettel.
Brownie
⏱️ Idő | 45 perc |
---|---|
🍽️ Adag | 8 adag |
📈 Nehézség | könnyű |
📋 Magyarázat
Elkészítési idő, adag és nehézségi szint. A recept részletei az alábbiakban olvashatók.
Hozzávalók
- 200 g vaj
- 60 g tejcsokoládé
- 100 g étcsokoládé
- 120 g cukor
- 4 db tojás
- 120 g cukor
- 130 g finomliszt
- 1 csipet só
Elkészítés
- A vajat és csokoládékat vízgőz felett megolvasztjuk.
- Hozzákeverjük az egyik adag cukrot.
- Tojást a másik adag cukorral habosra verjük, majd több lépésben a csokis krémhez keverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet, sót, és simára keverjük.
- 180°C-on 25 percig sütjük, míg a teteje szilárd, a belseje lágy marad.
Bejgli
⏱️ Idő | 70 perc |
---|---|
🍽️ Adag | 8 adag |
📈 Nehézség | nehéz |
📋 Magyarázat
Elkészítési idő, adag és nehézségi szint. A recept részletei az alábbiakban olvashatók.
Hozzávalók - A tésztához
- 150 ml tejföl
- 20 g friss élesztő
- 1 db tojás
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 tojás (kenéshez)
Mákos töltelék
- 200 g darált mák
- 200 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 30 ml rum
- 50 g mazsola
- 100 ml víz
Diós töltelék
- 200 g darált dió
- 200 g porcukor
- 50 ml tej
- 30 ml rum
- 0.5 vaníliarúd belseje
- 50 g mazsola
- 1 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
- A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot és sót. Az élesztőt a langyos tejfölbe morzsoljuk, tojással keverjük, és a liszthez adjuk.
- Cipókat formálunk, fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük egy éjszakára.
- A töltelékeket elkészítjük, majd a tésztát kinyújtjuk, megtöltjük, feltekerjük.
- Tojássárgával és -fehérjével megkenjük, megszurkáljuk, majd 180°C-on aranybarnára sütjük.